Cap de Formentor

Cap de Formentor 1.34/5 (26.83%) 41 votes

 

Cap de Formentor ligt in het uiterste noordoostelijke puntje van Mallorca. Het is een zogenaamde landtong. Dit is een smalle strook land dat uiteindelijk eindigt in de zee. In de volksmond wordt het een ‘meeting point of the winds’ genoemd. De natuur bestaat hier uit een prachtig landschap met steile kliffen die vanuit de zee opstijgen. Het hoogste punt ligt op de Fumat Hill, op zo’n 384 meter boven de zeespiegel.

Geschiedenis

Mensen leefden sinds de prehistorie en er hier zijn bewijzen van. Er is een nederzetting gevonden met de naam Les Arènes del Formentor. Het ligt op de hellingen met uitzicht op Cala Figuera. Er zijn ook overblijfselen gevonden in een grote grot genaamd Racó de Xot. De grot heeft twee ingangen 8 meter boven de zee. Tijdens de Romeinse tijd was er een nederzetting rond een ruwijzerfabriek op de landtong.

Historische bezienswaardigheden

De weg van Port de Pollença naar Cap de Formentor is 13,5 kilometer lang en slingert omhoog en omlaag door de steile hellingen. De weg loopt ook door een tunnel. Het werd gebouwd door de Italiaanse ingenieur Antonio Paretti in de jaren ‘60 en hij bouwde ook de spectaculaire Sa Calobra-weg in de bergen in het westen. U kunt Paretti’s memorial bezoeken op Mirador de la Creueta en, als je geen hoogtevrees hebt, kun je doorlopen tot het uitkijkpunt aan de overkant van Cap de Formentor. U kunt ook de Albercuix-uitkijktoren bewonderen bovenop de heuvel. Dit is de plaats waar bewakers op de uitkijk stonden uit voor piraten. Een zijweg van de parkeerplaats leidt naar het uiterste topje van de landtong.

Wanneer je verder richting het oosten vertrekt, kom je langs de kruising voor het Barceló Formentor Hotel en Formentor Beach, die beide uitzicht hebben op de baai van Pollença. Het gebied was eigendom van Miquel i Llobera, maar het werd verkocht in percelen toen hij stierf. De Argentijnse kunstenaar Adan Diehl bouwde Hotel Formentor op dit perceel in 1928. Het werd al snel een exclusieve vakantiebestemming voor de rijken en beroemdheden, waaronder Winston Churchill, Edward Windsor, Prins van Wales en Niceto Alcalá Zamora, die als de eerste premier gediend heeft en daarna voorzitter was van de Tweede Spaanse Republiek.

De Spaanse Burgeroorlog sloot het hotel in 1936, maar in de jaren ‘50 werd er het eerste internationale congres gehouden, gewijd aan de 13e-eeuwse Mallorcaanse filosoof, schrijver en dichter Ramon Llull. In 1960 schonk de Formentor Novel-prijs topschrijvers en uitgevers met de hoogste waardering een literaire prijs van die tijd. In de jaren ’90 hebben staatshoofden van de Europese Unie elkaar ontmoet in dit hotel.

Wanneer je nog verder richting het oosten vertrekt, krult de weg langs de steile hellingen en gaat het vervolgens door een tunnel waarin de weg werkelijk té steil is en het terrein wordt ruiger met elke bocht. Na de laatste bocht komt de vuurtoren in zicht. De Cap de Formentor-vuurtoren werd gebouwd in 1892. Je kan hier van het adembenemende uitzicht naar Alcudia en Menorca genieten. Onderweg zal je vast de wegwijzers gezien hebben voor de Cami Vell de Faro. Dit is het oude Vuurtoren-paadje. De werknemers van de vuurtoren moesten de lange klifwandeling maken en dan weer naar huis terug over deze weg. Jij hoeft het gelukkig alleen maar te rijden!

Top 5 hotels

 1. Barceló Formentor
 2. Son Tomaset
 3. Cas Comte Petit Hotel & Spa
 4. Hotel Rural Monnaber Nou
 5. Hotel Can Font

Top 5 bezienswaardigheden

 1. Les Arènes del Formentor
 2. Formentor Beach
 3. Pollença Bay
 4. Cap de Formentor-vuurtoren
 5. Racó de Xot-grotten

Top 5 restaurants

 1. Illa d’Or
 2. Miramar
 3. Stay
 4. Ca’n Cuarassa
 5. Casa Gallega

Top 3 aanbiedingen

Cap de Formentor aanbieding 1