Felanitx

Felanitx 1.40/5 (28.00%) 20 votes

In het zuidoosten gedeelte van Mallorca ligt de gemeente Felanitx. De gemeente heeft een oppervlakte van 170 km2 en heeft ongeveer 15.000 inwoners. De hoofdstad Palma de Mallorca is vanuit deze gemeente niet ver rijden, ongeveer 50 kilometer. De gemeente heeft tevens een rijke geschiedenis.

Geschiedenis

Er is zijn Tayalotische sporen gevonden op de Sa Mola Hill in het westen van Felanitx, waar de prehistorische mens nog in grotten woonden. Ze bouwde vervolgens lange dunne huizen, met stenen muren en daken gemaakt van takken en modder op de vlakte. In de buurt van deze huìzen begonnen ze gewassen te telen en dieren te fokken. De gebouwen hebben de vorm van de romp van een schip en worden naviforms genoemd. Rond 1000 voor Christus kregen dorpsbewoners de behoefte om zich te beschermen tegen aanvallen. Zij bouwden muren die tegenwoordig te bewonderen zijn in Es Velar de Son Herevet, ten noordwesten van de stad, en Rossels richten het zuidwesten van de stad.

De Moren waren de eersten die een vaste nederzetting hadden. Deze heette Canabitx, het huidige Felanitx. Echter zorgden aanvallen van Griekse en Fenicische piraten voor het verminderen van de primitieve woningen. De Moren bouwden ook een kasteel op de Santueri Hill. Dit kasteel was een van de laatste plaatsen die veroverd werd van Mallorca door koning Jaime de eerste in 1229.

Het jaar 1451 is misschien een belangrijk jaar in de geschiedenis van Felanitx. De lokale legende roept dat Christoffel Columbus hier is geboren, in plaats van Portugal of Genua. De legende verteld dat hij de zoon van Prins Carlos Viana en Margalida Colom was. Dit verhaal is vastgelegd in het boek van Gabriel Verd Martonell.

Het fortuin van Felanitx groeide in de 19e eeuw toen de wijnindustrie van Mallorca groeide. In vrijwel alle gebieden in Mallorca wordt er rode wijn geproduceerd, echter wordt er in Felanitx witte wijn geproduceerd.

Toerisme en bezienswaardigheden

De Santa Margalida Plaza ligt in het centrum van de stad en de huizen rondom de Santa Margalida-fontein. Sommigen zeggen dat de put werd gegraven door de Moren om het land te irrigeren, andere zeggen dat het werd ontdekt door de eerste christelijken die zich hier vestigden na de verovering. Na verloop van tijd werd er een heilige structuur gebouwd op de bodem van een trap. Er staat een standbeeld ter ere van de Mallorcaanse bewoners die als eerste de Romeinen bevochten.

De San Miguel-kerk werd opgericht in 1248 en heeft een prachtig uitzicht over het plein. De kerk is door de jaren heen flink uitgebreid. Het is een prachtige kerk om te bezoeken. Er leiden brede treden naar de kerkdeur, die een sierlijke gravure van de Aartsengel Michael heeft en de grote roosvensters en zijruiten lichten op interieur op. De oude kerk van Santa Maria is net aan de linkerkant van San Miguels trappen en is in het einde van de 13e eeuw gebouwd

Felanitx is in het bezit van elegante treinstations die je kunt vinden op de Paseo de Ramón Llull, aan de westkant van de stad. In het wijnverleden van Felanitx reden paardenwagens op het lange plein en laden de werklieden de wijnvaten op wachtende treinen. Een monument op het plein herdenkt Simón Barceló Obrador (1902-1958), de stichter van de Barceló Group. Het bedrijf begon het verplaatsen van personen en goederen in en rond Felanitx in 1931, maar het toerisme begon in 1946 te groeien binnen het bedrijf. Het is nu een van de belangrijkste toeristische bedrijven in de wereld, er zijn er meer dan 26.000 in de hele wereld.

De kerk van Sant Agustí ligt aan de Calle del Convento, die ten oosten ligt van de De Santa Margalida Plaza. De imposante kerk werd in 1603 gebouwd en het aangrenzende klooster werd ongeveer 70 jaar later gebouwd. In 1835 was het klooster een van de vele verkochte kloosters van premier Mendizabel om geld te sparen voor Koningin Isabella II. Aan het einde van de burgeroorlog, die bekend staat als de Eerste Carlistenoorlog, werd bekend dat het geld werd gebruikt voor deze oorlog. De kerk is er in geslaagd om het terug te kopen in 1901, maar ze zijn nog steeds het inzamelen van geld om het te restaureren in zijn oude staat.

De La Mola Hill kijkt uit over de zuidoosten kant van de stad. Voor een stevige wandeling kun je de Calle de Callo volgen richten het zuidoosten. Dit eindigt in een voetpad de heuvel op. Hier kun je van een prachtig uitzicht van Felanitx genieten.

Top 5 hotels

 1. S’Horabaixa
 2. Petit Hotel Sant Salvador
 3. Hotel Sa Posada d’Aumallia
 4. Son Menut
 5. Fonca Son Serra

Top 5 bezienswaardigheden

 1. Sant Agustí kerk
 2. San Margalida Plaza
 3. La Mola Hill
 4. in Es Velar de Son Herevet
 5. De wijnvelden

Top 5 restaurants

 1. El Castillo del Bosque
 2. Rapa Nui
 3. Estragon
 4. Playa Marina
 5. Maxime Restaurant

Aanbiedingen van Felanitx

Felanitx aanbieding 1