Santa Ponsa

Santa Ponsa 2.18/5 (43.60%) 50 votes

Twintig kilometer ten zuidwesten van Palma de Mallorca, de hoofdstad van Mallorca, is Santa Ponsa gevestigd. Een relatief grote stad die ongeveer 9000 inwoners telt. De stad kent geen vast centrum. In plaats daarvan bestaat het uit lange boulevards met veel verschillende winkeltjes. Door de grootte wordt het gezien als een stad, terwijl het hier niet echt op lijkt. De stad is een toeristische plek met een grote geschiedenis en prachtige natuur. Het eiland werd veroverd in 1229 door Jacobus I bij Santa Ponsa. De plek was toen, en nu nog steeds, een belangrijke plaats. Er staat daarom ook een monument in Santa Ponsa. Dit is een stenen kruis.

Geschiedenis

De stad is van oorsprong een vissersplaats die overspoeld werd met toeristen in de jaren ’60. De stad is al ruim 50 jaar bekend als trekpleister voor toeristen, vooral Britse. De stad heeft tijd genoeg gehad om veel verschillende accommodaties te creëren, waaronder vakantievilla’s.

De stad heeft grote rol gespeeld in de geschiedenis van het eiland. Zoals eerder vermeld werd het eiland in 1229 ingenomen door Jacobus I van Aragón. Hij deed dit om het eiland te veroveren van de Moren. Ter ere van deze verovering staat er een gedenkteken in de haven. Dit was de plaats waar Jacobus I binnenkwam. Deze gebeurtenis wordt nog steeds groot gevierd in september. Het festival Rei en Jaume is in die maand bezig.

Natuur en klimaat

De natuur in Santa Ponsa is een prachtplaatje. De gebied rondom de stad is heuvelachtig en bezaaid met bossen. Bij de baaien vind je pijnbomen samen met een rotsformaties. Niet heel het gebied is heuvelachtig, ook zijn er platte landschappen te vinden. Hier vind je vooral olijfbomen. Een ideale plek voor een lekkere wandeling.

Santa Ponsa is het hele jaar door erg zonnig. Tijdens de zomermaanden kan het een temperatuur van 30 graden bereiken. Buiten deze maanden is het ook lekker weer. Er is dan een temperatuur van ongeveer 20 graden aanwezig en er valt niet veel neerslag. Je kan het beste in het na- of voorjaar naar Santa Ponsa reizen om het prettigste weer te ervaren.

Toerisme en bezienswaardigheden

Santa Ponsa is met het openbaar vervoer zeer goed te bereiken. Het dichtstbijzijnde vliegveld is ongeveer 28 kilometer rijden. De autovia, de Spaanse snelweg, loopt buitenom de plaats om het drukke verkeer te vermijden. Het openbaar vervoer rijdt om de 20 minuten, ook naar dichtbijgelegen steden zoals Puerto de Andraitx, Palma Nova en Malaguf. Deze steden liggen ongeveer in een straal van 10 kilometer en binnen 20 minuten te bereiken. Je vindt hier gezellige winkeltjes, uitgaansgelegenheden en stranden.

Santa Ponsa is een unieke plaats door het aparte centrum dat het heeft. Dit centrum bestaat uit ongeveer 150 winkeltjes met onder andere schoenen, kleding en souvenirs. Ook vind je er wekelijks een markt. De stad staat bekend door de vele villawijken. In het noorden is de toeristenwijk Es Castellot te vinden. Hierin staan luxe hotels en villa’s samen met winkels en uitgaansgelegenheden.

Een leuke bezigheid is een uitstapje met de boot naar San Telmo en Isla Dragonera. Dit is een unieke ervaring, doordat het een glasbodemboot is. Je kan door het dek heen kijken en het marine leven van San Ponsa bewonderen.

Door het aparte formaat van Santa Ponsa zijn er lange prachtige stranden te vinden hier. De stranden kunnen opgedeeld worden in drie gebieden. Dit zijn het Santa Ponsa strand, het Cala Blanka strand en het Calo de Pallicer schelpenstrand. Het Santa Ponsa strand is speciaal voor toeristen ingericht. Het is ongeveer een halve kilometer lang met een rotsachtig gedeelte erachter. Er zijn prachtige palmbomen aanwezig en een parkje. Ook het Cala Blanka strand is speciaal ingericht voor toeristen. Er kunnen parasols en zonnebedden gehuurd worden of er kan iets lekkers bij de snackbar gehaald worden. Het strand bestaat uit zowel kiezelstenen als zand en eindigt met rotsen. Het strand is relatief klein omdat het in een baai ligt. Het enige strand dat niet speciaal is ingericht om er lekker te liggen is het Calo de Pallicer schelpen strand. Het is bedoeld om een wandeling te maken. Er zijn geen faciliteiten aanwezig, maar wel een prachtige omgeving met een haven en luxe boten.

Eten en drinken en uitgaan

Santa Ponsa heeft een groot aanbod van eetgelegenheden. Er zijn op verschillende plaatsen restaurants aanwezig. In totaal zijn er ongeveer 75 restaurants in de stad. Dit zijn onder andere hamburgertenten, pizzeria´s en Chinese restaurants, Mexicaanse restaurants of een typisch Nederlands restaurant.

Bars zijn ook in Santa Ponsa. Je vindt er cocktailbars, Engelse pubs en pianobars. Als je niet zo´n zin hebt in alcohol kun je ook een ijsje eten in een van de vele ijssalons. Er zijn verschillende discotheken en nachtclubs te vinden, zelfs twee Hollandse kroegen! Dit clubleven komt pas ´s avonds in leven. De bars hebben een prachtig uitzicht in de avond.

Top 5 hotels

 1. Porto Adriano
 2. Playas del Rey
 3. TRH Jardin Del Mar
 4. Iberostar Suites
 5. Holiday Park

Top 5 bezienswaardigheden

 1. Cala Santa Ponsa
 2. Westernpark
 3. De prachtige stranden
 4. De ellenlange boulevard
 5. Het monument van Jacobus I

Top 5 Restaurants

 1. Il Vivo
 2. Pizzeria Italia
 3. Tuck Inn
 4. The Pepper Pot
 5. Manolo´s

Aanbiedingen van Santa Ponsa

Santa Ponsa aanbieding 1