Manacor

Manacor 1.00/5 (20.00%) 27 votes

Manacor is de naam van de hoofdstad én de gemeente van de regio Llevant en de tweede belangrijkste stad van het eiland Mallorca. Manacor is de één na grootste stad in Mallorca. De grootste stad is Palma. Tevens heeft bijna de meeste inwoners van alle steden in Mallorca. Dit zijn er zo’n 28.000. Door de kalkachtige ondergrond zijn er veel grotten te vinden in deze stad. De gemeente van de stad wordt al bewoond sinds de prehistorische perioden. Eeuwenlang is de economie van Manacor gebaseerd op landbouw. Een tal van windmolens werden gebouwd waarvan je sommige kunt zien vanaf de snelweg. Toerisme is een van de belangrijkste inkomens van de stad. Ook de houtindustrie en het maken van kunstmatige parels heeft een groot aandeel hierin.

Geschiedenis en historische bezienswaardigheden

Manacor is rijk aan historische overblijfselen, waaronder belangrijke prehistorische vindplaatsen uit de Talayotische tijdperk, zoals de megalithische overblijfselen van S’Illot Son Vaquer, Son Ribot of het S’Hospitalet Vell, een Talayotisch dorp dat zijn bekendheid heeft te danken aan de grootte en monumentale waarde. Dit heeft één van de belangrijkste toegevoegde waarde van het eiland en ook een van de meest raadselachtige.

Er zijn de overblijfselen van Son Pereto gevonden in Manacor. Dit is een voormalige kapel waar de schatten van deze kleine kerk geleidelijk werden opgegraven. Er zijn prachtige mozaïeken en een groot aantal andere archeologische resten gevonden. Dit is hét bewijsmateriaal van en een herinnering aan de oude christelijke kolonie. Deze schatten kunnen worden bekeken in Manacor’s Gemeentelijk Archeologisch Museum gelegen in de toren van Enagistes.

Andere interessante historische bezienswaardigheden zijn de overblijfselen van het Paleo-christelijke kerk van Sa Carrotja en de verdedigingstoren Torre des Falcons in Porto Cristo. Dit zijn de nederige overblijfselen van de Manacors Koninklijk Paleis Torre del Palau, een voormalige woning van King James de 11e en de neo-gotische gebouwen van de kerk van Smarten in Manacor. Het architectonische juweeltje is zonder twijfel het klooster van Saint Vicente Ferrer, een van de weinige kloosters in het land die werd uitgeroepen tot een nationaal monument in 1919. Momenteel wordt dit met de hulp van subsidies gerestaureerd door een team van architecten.

De stad staat ook bekend als de plaats waar een poging tot verovering door Republikeinse troepen werd uitgevoerd tijdens de Spaanse Burgeroorlog in 1936, die met succes werd verstoten door de nationalisten.

Natuur en klimaat

De stad Manacor ligt in een vallei. De stad ervaart een koude winter en een brandende zomer. Het is omringd door diverse landschappen en een platteland waar grote herenhuizen met verdedigingstorens de horizon vullen. Dit zijn voormalige toevluchtsoorden voor mensen die op de vlucht waren voor Berberpiraten. Tegenwoordig zijn verschillende torens omgebouwd tot vestigingen voor landbouw- en plattelandstoerisme.

De temperaturen in Manacor beginnen te klimmen vanaf april met een gemiddelde temperatuur van 15 graden. In de maanden mei, juni, juli, augustus en september klimt de temperatuur tot gemiddeld 25 graden met uitschieters van 30 graden. Een echt middellands zeeklimaat.

Toerisme

Wanneer je Manacor wilt bezoeken is het verstandig om een auto te huren of een van de vele taxi’s te nemen. De hoofdroute MA-15 Carrer de Manacor loopt bijna helemaal door vanuit Palma naar Manacor. Het is dus een rechtdoor gaande route. Het duurt ongeveer 30 tot 40 minuten met de auto of taxi.

De gemeente beslaat een groot gebied en heeft een uitgebreide kustlijn, met veel kleine baaien en vissersdorpjes verspreid langs het. Misschien wel de bekendste kustplaats is Porto Cristo, dat letterlijk vertaalt als de haven van Christus.

De legende luidt dat dit niet de oorspronkelijke naam van het dorp was. Nadat twee ossen een Christelijk kruis naar Palma droegen, stopten ze in Porto Cristo en weigerde verder te lopen. Het symbool van de stad is gebleven, maar de naam van het dorp werd veranderd. Hoewel het populair is bij de bezoekers, is de focus van deze kleine gemeenschap nog vissen in plaats van het toerisme en het heeft een enorme haven vol boten.

Het bekendste feest in de stad is Fires i Festes de Primaveren. Dit wordt gevierd in het einde van mei tot het begin van juni. Er zijn verschillende activiteiten en tentoonstellingen te zien tijdens deze dagen. Het feest eindigt met een grote parade.

Net zoals in andere delen van Spanje wordt er op 25 juli het feest van Santiago gevierd in Manacor. De apostel Jacobus staat deze dag centraal. Dit is namelijk de Spaanse nationale heilige. Er wordt door de koning of een vertegenwoordiger hiervan een offergave gebracht. Wanneer de feestdag op een zondag valt, wordt de kathedraal van Santiago druk bezocht door inwoners, toeristen en pelgrims.

Top 5 hotels

 1. Finca Rural Son Amer
 2. Sos Ferres D’en Morey
 3. La Reserva Rotana
 4. Agroturismo Can Patro
 5. Son Amoixa Vell

Top 5 bezienswaardigheden

 1. Son Pereto
 2. Sa Carrotja
 3. S’Illot Son Vaquer
 4. Torre des Falcons
 5. Torre del Palau

Top 5 restaurants

 1. Can March
 2. Sol y Vida
 3. Es Molí D’En Sopa
 4. Roland
 5. Migimig

Aanbiedingen van Manacor

Cap de Formentor aanbieding 1