Eten & drinken

Culinair Mallorca

Culinair Mallorca 1.22/5 (24.44%) 18 votes

Mallorca is een deel van Spanje en veel van de Spaanse keuken zal hier dan ook in terug te vinden zijn. Het is echter wel heel gevarieerd op het gebied van voedsel. Je komt zowel vlees, groente, vis en salades tegen. Tijdens de zomermaanden worden er veel grillgerechten gegeten en tijdens de winter een stevige boerenkost. Het is een blijft natuurlijk een gebied in Spanje en daarom zijn ook de tapas erg geliefd bij de mensen in Mallorca, net zoals in de rest van Spanje.

De top-class

Voor de mensen die willen genieten van een top-class maaltijd dan kun je op Mallorca goed terecht. Op Mallorca zijn namelijk 5 restaurants te vinden die Michelin sterren hebben. Dit jaar hebben alle chef-koks hun award gehouden. Dus als je op hoog niveau wil eten dan is dat in Mallorcao ok zeker mogelijk. De restaurants met een Michelin ster zijn: Es Fum in Hotel Mardavall in Costa d’en Blanes met als kok Thomas Kahl, Jardin in Alçudia met als kok Marcarena de Castro, Restaurant Zaranda in het Hilton sa Torra bij Llucmajor met als kok Fernando Pérez Arellano, Moli d’en Bou in Sa Coma met als kok Tomeu Caldentey en Racó des Teix in Deià met Josef Sauerschell als kok.

Tapas

Tapas is een specialiteit van Spanje en dat is in Mallorca dus ook wel een beetje het geval. Je kunt op een hoop plekken lekkere tapas kunt eten. Zo kun je 15 minuten van het centrum af naar een tapas bar genaamde The Tapas Club. Bij The Tapas Club kun je al vanaf 3 euro genieten van tapas. Daarnaast is er ook een cocktail bar aanwezig en kun je naast je tapas nog lekker wat cocktails drinken.

Op Trip advisor kun je ook een hoop informatie vinden over de verschillende tapas bars die te vinden zijn in Mallorca zelf. Zo is een daarvan de tapas bar ‘Bar Dia’. De tapas zijn hier ontzettend goed te eten en tegen een redelijke prijs te bestellen. De porties zijn vaak groot en de garnalen geweldig. Daarnaast is de wijn, de Spanjaarden houden van wijn, is de wijn ontzettend goed.

Mallorcaanse eetgewoonten2

Het ontbijt, oftewel desayuno in Spaans, is niet heel erg belangrijk in Mallorca en Spanje en verschilt dan misschien ook niet zo heel erg als dat van het Nederlandse ontbijt. Het bestaat normaal uit een kop koffie met een croissant of een gebakje.

De traditionele manier van tussendoortjes zijn Tapas. Het begon allemaal in Sevilla waar tapas als tussendoortje gegeten, maar wordt nu vrijwel overal gegeten in heel Spanje en Mallorca. Het wordt voornamelijk gedaan door een kleine groep vrienden. Van bar naar bar probeer je dan alle verschillende kleine snacks uit

Iets anders wat echt past bij de Spaanse eetgewoonten van Mallorca en de Spanjaarden is de sobremesa. Sobremesa staat letterlijk voor ‘over de tafel’. In feite komt het erop neer dat mensen na de maaltijd niet direct naar huis gaan, maar nog voor een lange tijd nakletsen en genieten ze van elkaars gezelschap.

Iets wat misschien niet direct een eetgewoonte is, maar er wel mee te maken heeft, is de siësta. Vroeger was de siësta er voornamelijk op gericht om een middag dutje te doen wanneer de zon het warmst was. De tijd die de Spanjaarden nu vrij krijgen tijdens de siësta wordt nu voornamelijk gebruikt voor het middag eten. De medewerkers van het bedrijf gaan dan naar huis om tussen de middag van een groot maal te genieten met de rest van de familie.

Koffie is ook iets wat echt Spaans is. Dit is ook niet zo zeer eten, maar wordt wel ontzettend veel gedronken de hele dag door. Daarnaast is het traditioneel om koffie te drinken na het toetje en er wordt dan gekozen uit koffie met een klein beetje melk, geen melk of veel melk.

Typische Mallorcaanse gerechten

Wat zou een culinaire blog zijn zonder afsluiting met een gerecht dat thuis bereid kan worden, maar toch een tintje Mallorca met zich mee heeft. In dit geval is het een Mallorcaanse Pizza met spinazie en sardines.

De ingrediënten die hier voor nodig zijn:

  • ½ pak mix voor pizzabodem
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotjes

    2

  • 300 g panklare spinazie
  • 1 blik sardines
  • 3 tomaten
  • 1 teen knoflook
  • Zout en peper
  • 4 takjes peterselie

Het is allemaal eigenlijk vrij eenvoudig te maken en het zal ongeveer 40 minuten in totaal in beslag nemen. Je begint met het maken van de pizzabodem zoals aangegeven staat op het pak en daar doe je dan eetlepel olie doorheen. Vervolgens vet je de bakplaat van de oven in en rol je het deeg uit tot een rechthoekige lap. De oven laat je vervolgens voorverwarmen op ongeveer 225 graden. De sjalotjes pel en snipper je en met 1 eetlepel olie verhit je de sjalotjes en laat je ze voor ongeveer 2 minuten zacht bakken. De spinazie bak je op hoog vuur totdat het slinkt en dit giet je vervolgens af en pers je uit. De sardines snijd je ook in kleine stukjes en de tomaten snijd je in plakjes. De knoflook wordt gepeld en boven een kommetje uitgeperst. 2 eetlepels olie er vervolgens doorheen roeren. De spinazie verdeel je over de lap deeg en daar over verdeel je de sardines en tomaten. Wat peper en zout eroverheen en vervolgens zet je de pizza voor 15 minuten in de oven en kun je aan tafel.

 

Leave a Reply